Kenkien pesu – Pesukoneessa vai käsin? Katso vinkit!

Voiko kenkiä laittaa pesukoneeseen? Vastaus on kyllä! Monia erilaisia kenkiä on mahdollista pestä koneessa ja se auttaa säästämään aikaa ja rahaa. Likaisilla ja mutaisilla kengilläkin saattaa olla vielä toivoa, joten älä heitä niitä pois. Tässä artikkelissa kerromme kaikki mitä sinun tulee tietää pestäksesi kengät pesukoneessa.

Kannattaako minun pestä kengät pesukoneessa?

Se kannattako kengät pestä koneessa riippuu ennenkaikkea siitä, miten kengät on valmistettu. Voit selvittää, ovatko kengät konepestäviä tarkistamalla pesuohjeet, mutta nyrkkisääntönä on, että kaikki muut kengät paitsi nahasta valmistetut kengät ovat konepestäviä. Nahkakenkien puhdistukseen kannattaa sen sijaan käyttää nahkakengille sopivia puhdistusaineita ja menetelmiä. Samoin herkistä materiaaleista valmistetut kengät, kuten satiinista tai silkistä tehdyt kengät ja koristellut kengät olisi puhdistettava käsityönä. Muut kuin edellämainitut kenkätyypit voidaan yleensä turvallisesti pestä koneessa.

Lasten kengät ovat lähes aina pesukoneessa pestäviä, koska ne on usein valmistettu tekstiileistä, kuten puuvillasta, nailonista ja polyesteristä. Nämä materiaalit kestävät konepesun. Jotkut PU- tai PVC-kengät voivat myös olla konepestäviä, joten muista tarkastaa hoitotarra nähdäksesi, voitko säästää aikaa konepesun avulla. Loppujen lopuksi, miksi pestä käsin, jos voit hoitaa homman myös konepesun avulla? Varmasti sama aika on parempi viettää perheesi kanssa tai lukemalla vaikka kirjaa?

Jos kenkien pesuohjeessa lukee vain käsinpesu,  niin voit silti pestä kengät pesukoneessa, jos pesukoneestasi löytyy käsinpesuohjelma.

Aloita lukemalla pesuohjeet

Ennen kuin teet mitään muuta, lue aina kengän hoitotarra nähdäksesi, voidaanko ne pestä. Etiketti ehdottaa parasta keinoa pestä kengät perustuen siihen kangastyyppiin, josta ne on valmistettu. Jos kenkiä ei voi kokonaan pestä (joko koneessa tai käsin), vanhan hammasharjan avulla voidaan poistaa lika hankalista kohdista. Voit myös käyttää kosteaa liinaa pesun vaihtoehtona.

Valmistele kengät pesua varten


Voit valmistella kengät pesukoneeseen poistamalla nauhat ja puhdistamalla irtonainen lika pinnalta – voit käyttää vanhaa hammasharjaa päästäkseen pienempiin alueisiin, kuten nauhojen reikiin. Jos kengät ovat kovin likaiset ja mutaiset, niin puhdista ensin suurimmat liat jouksevan hanan alla. Kenkien valmistelu pesua varten auttaa pesukoneen tekemään työnsä tehokkaasti ja lopputulos on parempi.

Suojaa kenkäsi pesun aikana

Jos mahdollista, niin kengät kannattaa laittaa pesupussiin pesun ajaksi. Jos sinulla ei ole pesupussia, niin tyhjä tyynyliina on hyvä vaihtoehto. Jos olet koskaan pessyt kenkiä aiemmin, niin saatat huomata, että se voi olla hieman meluisaa, joten laita vaikka pyyhkeitä kenkien kaveriksi pesukoneeseen. Nämä toimivat puskurina, mikä auttaa vaimentamaan kenkien kolinaa rumpua vastaan pesun aikana.

Sen sijaan, että valitsisit kuuman pesun, pidä veden lämpötila noin 30 asteessa, jotta estät kenkiä haalistumasta. Tämä on erityisen tärkeää, jos peset PU:ta tai PVC:ta, koska et halua vahingoittaa pinnoitetta. 

Kenkien kuivaus konepesun jälkeen


Kenkien kannattaa antaa kuivua rauhassa ajan kanssa. Kuivausrummun voimakas kuumuus voi aiheuttaa jonkin liiman sulamisen, jolloin kengät ovat alttiita rikkoutumiselle. Laita kengät lämpimään paikkaan, ja voit rusentaa sanomalehtipaperia kenkien sisään. Tämä auttaa imemään ylimääräistä kosteutta ja varmistaa, että kengät kuivuvat oikeaan muotoon.

Kenkien pesu käsin

Koska kaikkia kenkiä ei voi pestä koneessa kenkien materiaalin tai koristelun vuoksi, niin silloin on turvauduttava käsinpesuun. Kenkien käsinpesuun pätevät samat perussäännöt kuin konepesuunkin. Pesuveden lämpötila kannattaa pitää max. 30 asteessa, jotta kenkien väri ei haalistu ja kenkien liimaukset eivät petä. Kenkien käsinpesussa voidaan hyödyntää erityisesti kenkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita. Yksi vaihtoehto on myös kenkien pesu ruokasoodalla, joka on tehokas hajunpoistaja. 

Jätä kommentti